Билки и ароматни растения. Технологии при отглеждането им. Класификация

По-слабо продуктивните площи в градината са идеални за отглеждане на билки и ароматни растения. От своя страна те осигуряват значителни приходи на производителя. Плюс при тяхното отглеждане е, че те са екологична култура и няма нужда от използване на пестициди, които да замърсят крайния продукт. Почвено-климатичните условия в България са благоприятни за тяхното отглеждане. Засаждат се лесно и не изискват грижите и труда, от които се нуждаят другите култури, а рандеманът им е висок.

Едни от основните технологии са ротацията и сеитбообращението.

Ротацията представлява последователността на култивиране на растенията във времето върху единица площ. Идеята е всяка култура да срещне в почвата най-благоприятните условие за растеж и развитие. Продължителността на ротацията може да е от 2 до 6 години. Целта на сеитбообращението е да се повиши продукцията. То представлява редуване на културите по време и по място върху определена обработваема площ. Когато сменяме културите върху определено място всяка година, ние правим редуване по време. А редуването по място показва последователността на преминаване на всяка култура от едно поле на друго. В стопанството може да се приложи и смесено сеитбообращение, което да включва не само редуване на билки и етерични растения, а и на основни култури-житни, бобови и др.

Плодородието на почвата трябва да се поддържа и да се опазват нейните естествени ресурси.

Чрез редуване на културите, плевене, мулчиране, ръчен труд, компостиране се поддържа здравето на почвата. Употребата на органични торове поддържа и увеличава почвеното органично вещество. Отглеждането на бобови култури в сеитбообращението фиксира атмосферния азот и оставя земята без плевели. Почвеното плодородие може да се увеличи и с отглеждане на растения за зелени торове или такива с дълбоки корени. Целта е да се създадат оптимални условия за храненето на растенията, които да могат да се използват директно от микроорганизмите в почвата. Така осигуряваме оптимално разграждане на органичните вещества и положителен ефект върху кореновата система и фотосинтезата.

Почвата се обработва с различни машини, които да я разрохнат, нивелират и раздробят. Тогава е и подходящото време да се вкарат торове, а също помага и на стопанството да се справи с бурните, плевелите, както и с някои болести и вредители по лечебните и ароматни растения. Както при всички растения, така и при билките трябва да се вземат под внимание особеностите на терена, вида на почвата, както и някои характеристики на отглежданата култура. При наклонени терени обработката на почвата се извършва напречно на склона, за да се избегне ерозията. Броя на обработки на почвата и последователността им на изпълнение зависят от вида на културата. Оранта обикновено се извършва на дълбочина 15-20 см, а при някои видове до 20-30см. Задължителна е основната оран (лято/есен), а през останалото време на годината оранта е задължителна, когато се създават последователно култури. Лехите се подготвят непосредствено преди засаждане, за да се избегне загубата на вода от почвата. Валиране се извършва при много разрохкан терен, преди сеитба или когато семената на култивирания вид са много малки и трябва да се създадат оптимални условия за поникването им. Посадъчният материал трябва да произхожда от култури без ГМО, най-добре от реколтата от предходна година, за да не са изгубили кълняемост. Семената и посадъчния материал трябва да отговарят и на определени стандарти за ботаническия състав и здравен статус.

Билките могат да се класифицират по различни критерии.

Според използваната част от растението -корена, луковиците или подземната грудка; стъблото и кората; стръковете; листата; съцветията, цветовете и венчелистчетата; плодовете и семената; клетъчния сок и мъзгата;

Според периода на събиране (максималното натрупване на активните съставки) - лятото, през вегетационния период. Най-често се берат цветовете и стръковете; билки, които се берат през вегетативния покой-видове, на които най-често се използва корена.

Според зонирането на културите--водолюбиви видове (водни билки и заблатени местности); полски билки- адаптирани са към условията на силно слънце; хълмисти билки- адаптирани са към условията в залесени площи; планински билки- адаптирани са към условия с по-ниски температури, ветрове и др.

Според вегетационния цикъл- едногодишни, многогодишни и двугодиши

Според ботанически принцип - основа на класификацията по ред, род, семейство и вид

Според съдържанието на активно вещество - съдържат летливи масла (имат характерен мирис и са разтворими в етилов алкохол) ; съдържат алкалоиди; съдържат горчиво вещество; съдържат въглехидрати; съдържат флаваноиди; съдържат антоцианозиди; съдържат танини

Според терапевтичната важност--билки, използвани при сърдечно-съдови заболявания; при респираторни заболявания; при стомашно-чревни неразположения; при заболяване на пикочните пътища;при заболявания на нервната система; при заболявания на половата система ; за външно лечение.

Очаквайте още информация за отглеждането на билки в нашите следващи статии!

Междувременно, ако не сте го направили, можете да разгледате нашите земеделски калкулатори и планери .

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *