Есенно подрязване на растенията

Есенно подрязване на растенията

Целта ни е да ви помогнем с подготовката на градината за зимните студове. Кога и колко да отрежем розите, храстите, мушкатото, живия плет, плодното дръвче и други.

Има няколко основни правила за всички растения, по които да се ръководите при есенното подрязване. Едно от най-важните е да премахнете всички болни и мъртви части от растението, включително и мъртвите листа, ако не са паднали сами. Трябва да премахнете и всички меки връхчета и недоразвити пъпки, също и тези, които са цъфнали. Трябва да премахнете и всички конкуриращи се клони, които, например, се търкат или биха могли да се наранят взаимно.

Специалистите препоръчват есенното подрязване да не е агресивно, тъй като сланата може да нарани подрязаното място и пролетта да нямате достатъчно свобода за поправка на щетите от зимата. Имайте предвид, че често есенната резитба е добре да се направи възможно по-късно, а пролетната да се направи едва когато температурите се задържат трайно над 10°С. Режещите инструменти трябва да са възможно най-остри и да се правят възможно най-чисти отрези. Клонките се режат до здрава част. Когато режете над пъпка, режете под наклон (косо), като високата част на отреза трябва да е над пъпката, за да може при валеж водата да се отвежда от пъпката, за да не загние. При силна резитба е препоръчително отрязаните части да се намажат или запечатат с овощарски клей, който да ги предпази от нежелана влага или заразяване. При листоплодните дървета резитбата е винаги късна есен, когато са в покой. Някой от тях имат нужда и от пролетно подрязване, когато е започнало сокотечението.

Есенно подрязване на Жив плет

Не се реже през есента. Първото подрязване на младия жив плет трябва да се извърши през май/юни, второто през август/септември. При многогодишни живи плетове е достатъчно едно подрязване след второто разлистване, което обикновено е към края на юни. Подрязвайте иглолистните плетове преди да пуснат филизи, за да се заздрави отрязаното място по-бързо.

Есенно подрязване на Касови храсти

Подрязват се през пролетта. Дебелите тъмни части трябва да се премахнат, когато са на повече от 3 години. Режат се малко над почвата или на нивото на почвата, когато разклонението е добро. Младите филизи с дебелина до 1 см ще дадат качествен плод, затова трябва да им се помогне чрез подрязване през пролетта.

Есенно подрязване на Рози

Есенното подрязване трябва да се извърши преди зазимяването на растението. Това ще помогне за запазването му след зимата. Есенната резитба се извършва високо, за да осигури повече резервни звена за нов растеж. Това действие принудително прекратява и сокодвижението в растението, с което рискът от повреди се намалява. Розите трябва да се зазимят от края на октомври до края на ноември. Още през август трябва да преустановите торенето, да намалите поливането и да прекратите почистването на цветовете, така че да може цвета да образува семена. То отделя голяма енергия за семеобразуване и само преминава в покой. В много случаи растението само се освобождава от листната маса, но ако това не се случи, трябва да му помогнем чрез резитба. Рано на пролет се активизират много насекоми, които могат на повредят младите леторасти. Затова всички листа около розите трябва да се почистят преди зимата. Отстраняват се и всички болни, слаби, пречупени и непродуктивни клонки. Ако решите да пропуснете все пак есенното подрязване, следващото подходящо време е през март. Това е най-важната резитба през годината. Тогава трябва да оформим окончателно храста и да осигурим дълъг цъфтеж.

Есенно подрязване на Вечнозелени храсти

Есента не се препоръчва резитба, тъй като може да се предизвика растеж на млади леторасти, които да измръзнат в студените месеци. Пролетта се прави санитарна резитба. Ако не сте доволни от формата на храста и има оголени части, имайте предвид, че не се препоръчва рязането на вдървени клонки, защото оголването би могло да стане по-голямо. В такива случаи по-добре подрязвайте последователно няколко сезона по по-малко, за да може растението да го понесе по-леко и да има време да развие нови леторасти.

Резитба на дървета

Есенната резитба започва в началото на ноември (като единственото условие е температурите да не се задържат трайно под -5°С) и може да продължи през цялата зима. Започва се от семковите видове, а костилковите  се подрязват през март. Прасковите се подрязват по време на бутонизацията, малко преди да започне цъфтежа. По време на зимния  сън соковете на дръвчето се намират в  корените и дебелите клони, затова те не се режат. Основната цел е да не допуснете дръвчето да израсне високо, за да може в последствие по-лесно да се прибере реколтата. По този начин се формира короната на дръвчетата, просветлява се отвътре, растежът се контролира, подмладява се рододаващата дървесина и се регулира плододаването. При младите дървета се оформя короната и се изгражда здрав скелет. След 3тата година се реже за плододаването. Най-лесно е резитбата на черешата и кайсията, а най-много трябва да се отрежат ябълката, крушата, прасковата и сливата. Трябва да знаете, че много ранната резитба след листопада, както и прекалено късната (след започване на сокодвижението и набъбване на пъпките) отслабват значително дръвчето.

Есенно подрязване на Мушкато

Реже се два пъти в годината- пролет и есен. Основната цел е да се изтъни короната, чрез премахване на всички клончета, насочени навътре. Така се дава свобода на растението да расте, проветрява се и попада повече влага и светлина вътре в короната. Есента, когато листата на мушкатото изсъхнат или пожълтеят, трябва да премахнете увехналите цветове и стари стъбла. Резитбата се извършва от декември до средата на февруари. Основното стъбло трябва да се скъси с 1/3, като разрезът трябва да е над разклонение, за да има допълнителни леторасти. Пролетната резитба се осъществява от средата на февруари до средата на март. След нея цъфтежът се забавя, но пък е по-продължителен. За да се оформи мушкатото, резитбата трябва да е насочена към подсилване на основното стъбло, като се подрязват младите филизи от всички страни. При тази процедура цветовете се появяват поне след една година.

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *