Калкулатор за семена

Използвай един от обобщените калкулатори, като избереш вида на културата:

Или

Сеитба и Сеитбена норма

За да разберем по-добре начинът на работа на калкулаторите за изчисляване на препоръчителна сеитбена норма, ще разгледаме някои показатели с примери за зимни зърнени култури.

Ако искате да получите максимален добив, трябва да установите правилният брой растения, които да произведат добър размер класове до момента на събиране на реколтата. За да го направите, трябва да посеете правилният брой семена. Ако посеете твърде малко семена, тогава ще зависите от капацитета за пускане на издънки на конкретния сорт (т.е. възможността да се произведе определен брой глави със семена от едното семе). Ако пък посеете твърде много семена, конкуренцията между отделните растения ще доведе до посеви с високи и слаби растения и множество малки класове по време на събиране на реколтата.

  • Качество на семената (кълняемост (%), абсолютна маса на хиляда семена, сортове
  • Състояние на почвата
  • Период от годината
  • Очаквани проблеми с вредители
  • Предишен опит
  • Метод на сеитба

Кълняемостта (стопанската стойност) на семената зависи изключително много от избраният сорт. Минималният стандарт за кълняемост е 85%, но трябва да се има предвид, че това е при лабораторно тестване в идеални условия. Може да се очаква кълняемостта да падне при определени условия на полето. На практика понякога има и случаи, при които едва 60-70% от семената покълват.

Когато знаем процента кълняемост, трябва да разберем абсолютната маса на 1000 семена, за да можем да изчислим колко семена (в килограма на декар/ хектар) ще бъде необходимо да бъдат засети. Както вероятно се досещате, това представлява теглото на хиляда семена и се изразява в грамове. Този показател варира в зависимост от размера на семената и конкретния сорт. Обичайни показатели за абсолютна маса могат да са:

  • 40-55 грама за зимна пшеница
  • 40-55 грама за зимен ечемик
  • 30-40 грама за зимен овес

Когато изчисляваме приблизителната сеитбена норма, трябва да решим колко растения искаме да постигнем. Таблицата по-долу показва обичайни стойности за три основни зимни зърнени култури:

  ПШЕНИЦА ЕЧЕМИК ОВЕС
Растения на квадратен метър 250 – 300 250 – 300 350 - 400
Класове на квадратен метър 450 – 700 800 – 1000 500 - 650

 

Повечето показатели описани по-горе ще можете да намерите в придружаващата информация за конкретния сорт зърно, което ползвате. Там също ще намерите и други препоръчителни норми и съвети за сеитба за конкретния сорт.

След като вече имате цялата информация, която ви е необходима, можете да използвате някой от калкулаторите по-горе, за да изчислите лесно сеитбената норма и необходимите ви количества семена.

Някои обичайни препоръчителни сеитбени норми за основни зимни зърнени култури могат да се видят по-долу (имайте предвид, че това са само приблизителни норми и реалните ще зависят от сорта!):

Препоръчителни сеитбени норми

 

Зимна пшеница Зимен ечемик Зимен овес
15 – 25 кг/дка 14 – 22 кг/дка 16 – 19 кг/дка

 

Когато подбирате сорта, който да засеете, като правило следва да изберете сорт с показател за високи добиви, който има добра устойчивост на болести и притежава качество на зърното, което търсите.

Трябва да се отбележи, че при окопните култури от значение за определяне на сеитбените норми са и ширината на междуредията и разстоянието между растенията (виж калкулаторите по-горе).

Жизнено важно е да се осигури добро състояние на лехите, ако искате да дадете добър старт на посевите си.

Установяване/ покълване на посевите

За да се създадат условия за бързо и равномерно покълване е необходимо лехите да са добре подготвени. При зимните зърнени култури обикновено е необходимо едва 15 см. от горната част на почвата да бъде култивирана за добро развитие на корените, но е необходимо на всяка цена да се избягва стъпкването и уплътняването на почвата. Необходимо е корените да проникнат през почвата до дълбочина от около 1 метър за да могат да се сдобият с достатъчно влага за растеж на посевите през целия сезон.

Лехите трябва да бъдат подготвени с минимален брой преминавания на машините.