Калкулатор за торове

Информация за съдържанието на торовете.

За добро здраве на посевите и земеделските култури са необходими множество елементи. Най-често във формулите на торовете са отразени трите основни хранителни елемента – Азот (N), Фосфор (P) и Калий (K). Числата в това съотношение съответстват с количеството хранителни елементи в съдържанието на тора. Как обаче да преценим колко тор е необходимо да се използва за различното растение и как да торим? Торовите норми и нормите на приложение обикновено са описани в инструкциите за работа с конкретния тор, но е необходимо да знаем и други неща, за да използваме торовете правилно.

Информация за съдържанието на хранителни елементи в торовете

Торовете се отразяват добре на растенията. Ако обаче бъде наторено с твърде много количество от грешния хранителен елемент, е възможно това да има противопоказен ефект. Използването на твърде много торове е възможно да прогори корените и издънките. Ако разбирате добре съдържанието на торовете ще можете по-добре да прецените какво количество от всеки основен хранителен елемент се съдържа в конкретният тор, както и дали той съдържа допълнителни микроелементи като калций и магнезий. Анализът или категорията на торовия етикет дава информация за съдържанието на всеки от основните хранителни елементи в продукта, чрез съотношение от три цифри (N-P-K). Това е важно да се има предвид ако се опитвате да торите листато растение или да предизвикате цъфтеж. Чрез съотношението на трите цифри можете да разберете колко азот, фосфор и калий (в тази последователност) има в тора. Азотът – първото число, подпомага развитието на листата, подобрява добивите и др. Фосфорът допринася за формирането на пъпки и корени. Калият е жизнено важен за цялостното здраве на растението и увеличава неговите защити срещу неблагоприятни условия и болести. Така например тор със съотношение 10-5-5 съдържа повече азот, а 5-10-5 би бил тор за подпомагане на цъфтежа. В различните торове разбира се има също така други хранителни елементи и пълнежи. Когато се тори е важно да се има предвид съдържанието на хранителните елементи в торовете, за да може по-добре да се балансира запасяването на растенията според техните нужди.

Как се изчисляват торовите норми

Торовите норми зависят от вида тор и от нуждата на съответното растение от основните хранителни елементи. Най-важният хранителен елемент е Азота (N). Добре е да направите почвен анализ, за да установите наличното съдържание на основните хранителни елементи в почвата. Повечето почви имат достатъчно високо съдържание на елементите Фосфор (P) и Калий (K) и не е необходимо да се тори много с тях, но зависи и от това какви култури са отглеждани на тази почва преди това. За да изчислите по-лесно какво количество торове ще ви е необходимо за голяма площ, можете да използвате един от калкулаторите по-горе.

Норми и начини на торене

Освен избора на това колко тор да използвате, ще трябва да решите и кога и колко често да торите растенията. Това зависи от вида тор, който изберете да използвате. Смесените (бленд) и комбинирани торове обикновено може да се използват при повечето култури и е добре да се прилагат през пролетта, както и отново след 2 или три месеца. Торовете с бавно освобождаване обикновено се използват веднъж преди сезона и продължават да действат през целия сезон. Течните торове предоставят най-бързо доставяне на азот за растенията, но обикновено изчезват от почвата в рамките на две седмици и растенията ще се нуждаят отново от подхранване. На гранулираните торове им е необходимо повече време да навлязат в почвата и се задържат няколко седмици повече. Почви с високо органично съдържание, където е било използван компост или други добавки, се нуждаят от по-рядко торене, тъй като те имат на разположение естествени източници на хранителни елементи за корените на растенията. Локално приложение на органични торове, като например оборски тор, подпомагат действието на закупените минерални торове и също така удължават периода през който трябва да торите.

Комбинацията от торене със синтетични (минерални торове) и органични торове е отличен начин да подобрите здравето на растенията и да си подсигурите добри добиви.