Мероприятия за юли месец при царевицата и слънчогледа

През юли започва жътвената кампания. Навременното прибиране на реколтата от пшеница е най-важното мероприятие за получаване на висок и качествен добив. Складовете за съхранение на зърното трябва да се почистят безупречно.
След жътвата при заплевелени площи трябва да се направи подметка на стърнището. По този начин се запазва и част от влагата в почвата.

Царевица

Царевичните растения през този месец достигат максималните си размери. Това повишава потребността им от влага, което налага приоритетното им поливане.
При засушаване през месеца са необходими поне две поливки. Редовно се извършват наблюдения за нападение от телени червеи и царевичен стъблопробивач.
При силно нападение се извършват растително защитни пръскания на посевите с регистрирани и разрешени за употреба инсектициди.

Слънчоглед

Извършват се една-две поливки, гравитачно по бразди, с фрегати или друга дъждовална техника в зависимост от условията и наклона на терена. В зависимост от агроклиматичните условия към края на месеца може да започне прибирането на ранните сортове и хибриди слънчоглед.

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *