Цени на зърнени култури към 14.1.2020 г., световни запаси от зърнени култури, производство на зърнени култури на международния пазар. Актуална информация към 14.1.2020 г.

цени-на-зърнени-култури

Защо е важно да сме информирани за цените на зърнени култури – пшеница, ечемик и соя на международните пазари, след като сме български производител? Цените за изкупуване на зърнени култури в България неизбежно се влияят и от цените на съответните култури на международните пазари, количествата на склад на международните пазари за сезона и произведените количества […]

Цени на зърнени култури към 17.12.2019 г., световни запаси от зърнени култури, производство на зърнени култури на международния пазар. Актуална информация към 17.12.2019 г.

цени-на-зърнени-култури

Защо е важно да сме информирани за цените на пшеница, ечемик и соя на международните пазари, след като сме български производител? Цените за изкупуване на зърнени култури в България неизбежно се влияят и от цените на съответните култури на международните пазари, количествата на склад на международните пазари за сезона и произведените количества през съответния сезон. […]

Внос на домати в България по данни към юли 2019 г.

Между 2010-2018г вносът на домати в България не само нараства драстично, а се увеличава почти двойно. Тенденцията започва още през 2007г с присъединяването на България към Европейския съюз. От тогава започва бавен срив в зеленчукопроизводството ни. През 2010 г сме внесли 45 774 тона. Най-много продукция идва от Турция, Гърция, Северна Македония (9624т.), Албания (2223т), […]

Торене на пипер

Торене на пипер. Пиперът е една от основните зеленчукови култури, отглеждана в България. Всички видове и сортове пипер, заради слабата си коренова система, имат високи изисквания към водния, въздушния и хранителния режим на почвата. Той не се развива добре на кисели почви, като стойностите на pH трябва да са 6,0-6,5. има лоша биологична самопоносимост и […]

Торене на домати в оранжерия

Торене на домати в оранжерия. Доматите, отглеждани в оранжерии образуват по-голяма растителна маса и дават по-големи добиви в сравнение с тези, отглеждани на полето. Вегетационният им период е по-дълъг, като може да продължи 2 до 3 сезона. Растенията, отглеждани в оранжерии, могат да гладуват дори и при високо съдържание на хранителни елементи в почвата, ако […]

Торене на домати на открито

Торене на домати на открито. Доматите са култура, която се отглежда както в оранжерии, така и в полски условия. При полските условия доматите могат да бъдат ранни, средно ранни и късни. Поради това те се поставят при различни почвено-климатични условия като температура,почвена и атмосферна влажност, осветление и др. От това следва, че и вегетационният период […]

Билки и ароматни растения. Технологии при отглеждането им. Класификация

По-слабо продуктивните площи в градината са идеални за отглеждане на билки и ароматни растения. От своя страна те осигуряват значителни приходи на производителя. Плюс при тяхното отглеждане е, че те са екологична култура и няма нужда от използване на пестициди, които да замърсят крайния продукт. Почвено-климатичните условия в България са благоприятни за тяхното отглеждане. Засаждат […]

Торове с бавно и контролирано освобождаване. Нитрификационни и уреазни инхибитори

В условията на все по-засилени мерки, които са свързани със защитата на околната среда и се прилагат върху употребата на азотни торове, е важно да разбираме по-добре естеството на различните торове, които се предлагат на пазара, както и ефекта, който употребата на даден тор ще има върху ефективността на използване на хранителните елементи в него […]

Ефективност на използване на хранителните елементи от торовете – Тенденции за подобряване

Торовата индустрия е изправена пред предизвикателството да подобри продуктите си, за да увеличи ефективността от използването им и по-конкретно ефективността от използването на азотни торове, като също така минимизира всякакви вредни ефекти, които е възможно те да имат върху околната среда. Това се прави или чрез подобрение на торовете, които вече се използват или чрез […]

Управление на солеността на почвата

Солта се придвижва с водата и когато водата се изпарява солта остава, а с времето се акумулира. Като цяло ако почвата е бяла и нищо не расте, значи имате проблем. Според специалисти, ключът към управление на солеността на почвата е управлението на водата и практики, които окуражават просмукването и изсушаването на профила на почвата. Това […]