Какво става с азота, когато се тори с оборски тор върху замръзнала почва или сняг

При по-ниски температури, преобразуването на амониевия азот в оборския тор към нитратен азот е минимално. Торенето с оборски тор върху замръзнали почви или дори сняг, никога не е добър вариант. Но ако някои фермери бъдат принудени да го направят заради климатичните или други фактори, какво би се случило с азота в оборския тор? Когато оборския […]
Прецизно земеделие

Новите технологии и иновациите в земеделието Новите технологии и иновациите навлизат все по-бурно и неусетно в живота на човек и някакси естествено става да ги откриваме и да имаме нужда от тях в сфери, в които до момента сме разчитали на традиционни и вече утвърдени принципи и методики. В селското стопанство и в земеделието тепърва […]
Световен ден на почвата

На 20.12.2013г Общото събрание на ООН взима решение ежегодно да се отбелязва Световния ден на почвата на 5 декември. Така от 2014г се отдава заслуженото значение на почвата като един ограничен и невъзобновим природен ресурс. Отчита се и факта, че нейната деградация расте заплашително в световен мащаб, заради все по-интензивното й използване и урбанизацията. В […]
No-till (безоранна) технология – принципи и концепции

No-till технологията трябва да се разглежда не като начин, а като система. Смята се за ресурсоспестяваща и възстановяваща практика. Тя лежи върху идеята, че добра реколта се получава, когато се грижиш за почвата. В основата си традиционно земеделие се интересува и грижи за растенията, докато при no-till-а вниманието се насочва към почвата, която се приема […]
Увеличение на минималния осигурителен доход за земеделски производители през 2019

Увеличение на пенсиите е заложено в проектобюджета на НОИ за 2019 г. Предвижда се всички пенсии да се увеличат с 5,7% от 1 юли 2019 г. Като таванът на пенсиите също се очаква да се повиши от сегашните 920 лв. на месец до 1200 лв. Пряко засегнати ще бъдат и земеделските производители. В проектобюджета е […]
Есенно подрязване на растенията

Есенно подрязване на растенията Целта ни е да ви помогнем с подготовката на градината за зимните студове. Кога и колко да отрежем розите, храстите, мушкатото, живия плет, плодното дръвче и други. Има няколко основни правила за всички растения, по които да се ръководите при есенното подрязване. Едно от най-важните е да премахнете всички болни и […]
Биоземеделие – принципи и основни концепции

Целта на биоземеделието е да произведе екологично чисти храни и да осигури устойчиви доходи в селските райони. То залага на синхрон между съвременните методи и практики и традиционните земеделски умения. Вниманието на фермерите, занимаващи се с него, е насочено към опазване на местните природни ресурси и биологично разнообразие от животни и растения, рециклиране на ресурсите […]
Хранителните елементи са храна както за растенията, така и за хората. Световен ден на торовете – 13-ти октомври!

13-ти октомври е световният ден на торовете! Торовете са жизнено важни за осигуряване на хранителни елементи за растенията. Те са в помощ на фермерите, за да могат да произвеждат повече храна върху съществуващите обработваеми площи, с които да изхранят нарастващото население на земята. Растенията се нуждаят от 16 жизнено важни минерални хранителни елементи. Въглерод и […]
Засаждане на овощно дръвче през есента

Условията в края на есента са много подходящи за засаждане на почти всички овощни култури. В нашата страна климатичните условия позволяват да се засаждат овошките в късна есен- края на ноември до средата на декември. Рано извършеното есенно засаждане на овощни дръвчета позволява на корените да започнат да зарастват след опресняването им, още преди да […]
Пролетните култури са прибрани, време е за сеитба на есенниците

През месец октомври продължава жътвата на ориза, прибирането на царевицата за зърно, ваденето на кръмното и захарно цвекло; продължава прибирането на памука и други пролетни култури, както и продължава сеитбата на житните във високите райони. От началото на месеца започва сеитбата на житни и в равнинната част на страната – спазва се следната последователност на […]